Lee Man Fong (1913-1988)
Lee Man Fong zag in 1913 in Guangzhou (Kanton) het levenslicht. De familie verhuisde toen Lee 3 was naar Singapore waar na de dood van Man Fong’s vader in 1930 hij voor zijn moeder en haar kinderen moest zorgen. Zijn schildersaanleg kwam daarbij goed van pas. Toch wilde Lee meer en in 1932 verhuisde hij naar Batavia (Djakarta)waar hij deelnam aan het artistieke leven en met een reclamebureau in zijn levensonderhoud voorzag. Hij nam regelmatig deel aan groepstentoonstellingen georganiseerd door de Bataviasche Kunstkring.
In 1942 werd hij door de Japanners gevangen gezet, maar een half jaar later, nadat zijn artistieke kwaliteiten waren opgemerkt, werd hij vrijgelaten.
In 1946 ontdekte Soekarno Lee Man Fong’s kwaliteiten. Man Fong had zojuist een beurs gekregen van van Mook en stond op het punt naar Europa te vertrekken. Gedurende een aantal jaren reisde en exposeerde Lee Man Fong in Europa, waar hij redelijk succesvol was.
In 1952 keerde hij terug naar Indonesië, vanaf 1967 woonde hij weer in Singapore, maar verbleef ook daarna regelmatig in Indonesië.
Soekarno en de “hofschilder” Dullah moedigde hem aan Yin Hua op te richten, een vereniging voor Chinese schilders. Er werden veel tentoonstellingen georganiseerd, op uitnodiging ook in China (1956).
Soekarno was zeer te spreken over Lee Man Fongs werk, zozeer dat toen Dullah voorstelde om Lee Man Fong de volgende hofschilder te laten zijn, Soekarna zonder aarzeling toestemde.
Aanvankelijke schilderde Lee Man Fong impressionistisch, maar al snel ontwikkelde hij een kenmerkende modern chinese stijl.
Lee Man Fong overleed in 1988 te Kolibah (Indonesië)
Lee Man Fong (1913-1988)
Twee eenden
Gesigneerd en gestempeld in Chinese karakters
Olieverf op board, 120×57 cm
Opbrengst € 110.000